Elazığ'da İşçiler İsyan Etti! Maaş Alamayan Madenciler Ne Yapacak?
Gündem

Elazığ'da İşçiler İsyan Etti! Maaş Alamayan Madenciler Ne Yapacak?


26 May 20255 dk okuma13 görüntülenmeSon güncelleme: 05 July 2025

Elazığ'ın Maden ilçesinde faaliyet gösteren SSS Yıldızlar Holding'e bağlı çalışan işçilerin yaşadığı mağduriyet gündeme bomba gibi düştü. İddialara göre, yüzlerce işçi aylardır maaş alamıyor ve birçok kişi de işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler, maaşlarını alamadıkları için zor durumda olduklarını ve birçok çalışanın ücretsiz izne çıkarıldığını belirtiyor. CHP Maden İlçe Başkanı Göksel İlhan, konuyu yakından takip ettiklerini ve işçilerin haklarını aramaları için destek olacaklarını ifade etti.

İşçiler Hukuki Süreç Başlattı Ama Sonuç Alamadı!

CHP Maden İlçe Başkanı Göksel İlhan, SSS Yıldızlar Holding'in yaklaşık 200-300 kadar işçiyi mağdur ettiğine dair duyumlar aldıklarını belirtti. İlhan, işçilerin hukuki süreç başlatsa da haklarını alamadığını ifade ederek, işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini vurguladı. İlhan'ın açıklamaları şöyle: "Bu şirket Maden’in katili oldu. Geldiği günden beri işçilere 3 ayda, 5 ayda bir maaş veriyordu. Onu da vatandaşlarımız, işçilerimiz, emekçilerimiz çaresiz olduğu için memleketlerinde iş kapısı olduğu için çalışıyorlardı. Gelinen son noktada kimi ifadelere göre 150’nin üstünde 200-300’e kadar emekçilerimiz altı aydan başlamak sureti ile altı, yedi, sekiz aydır maaşlarını alamamaktadırlar. Hepsinin de çıkışı verilmiş durumda. Son aldığımız duyumlara göre müteahhitin malzemelerini de buradan çekmeye başladığı yönünde duyumlarımız var. Resmi bir açıklama yok, resmi ağızlardan da bir ifade yok, açıklama yok."

"Devlet İşçinin Yanında Değil!"

SSS Yıldızlar Holding'de çalışan Salih Ercan, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: "Son 7 aydır maaşlarımızı vermedi. Çok mağdur edildik. Artı benim bir de son bir aylığım ve sigortam yatırılmadı. SGK'ya da şikayet ettim, CİMER'e de yazdım. Devlet kurumlarından bana gelen cevap; ‘mahkemeye verin, avukata verin' şeklinde. Biz 7 aydır maaş alamıyoruz, evimize yiyecek ekmek götüremezken bizden avukatla mahkemeye vermemizi talep ediyorlar. Devlet, işçisinin, mağdur olan insanların yanında durması gerekirken; zenginin yanında, kolladığı şirket sahibinin yanında duruyor. Şu an nereden baksanız oradan maaş alamayan 250-300 insan vardır."

Sendikalı Olmak İsteyen İşçilere Baskı Mı Var?

13 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılan Muzaffer Taşdemir ise sendikalı olmak isteyen işçilerin tehdit edildiğini ve baskı altında tutulduğunu iddia etti. Taşdemir, "Son 3 yıldır bir grevden sonra bizi çıkarttılar, paramızı alamadık. İşe dönüş davası açtım, kazandım ama ne tazminatımı ne de paramı alabildim. Sendikalı olmak isteyen arkadaşlar tehdide uğradı o yüzden sendikalı da olamadık maalesef Yıldızlar Holding’de çalışan arkadaşların hepsi 100-150'ye yakın arkadaş mağdur durumda şu anda. Benim gibi onlarca insan var" diye konuştu.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'ndan Başaran Aksu ise işçilerin sistematik baskı altında tutulduğunu belirterek, maden patronlarının işçilerin haklarını gasp ettiğini ve sendikalaşmayı engellediğini vurguladı. Aksu, işçilere birlik olma ve haklarını öğrenme çağrısında bulundu.

Elazığ Maden'deki bu olay, Türkiye'deki işçi hakları ihlallerine dikkat çekiyor. Maaşlarını alamayan ve işten çıkarılan işçilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için yetkililerin harekete geçmesi bekleniyor. İşçilerin haklarını aramaları ve sendikal örgütlenmelerini sağlamaları, bu tür sorunların çözümü için büyük önem taşıyor.