
Gazze'de Bayram Kabusu: Açlık, Susuzluk ve Soykırım Gölgesinde Kurban
Gazze Şeridi'nde 608 gündür süren ağır saldırılar, açlık ve zorla yerinden edilmeler, Filistinlilerin yaklaşan Kurban Bayramı'nı bir kabusa dönüştürdü. İsrail'in uyguladığı soykırımın gölgesinde, harabeye dönmüş kent sokakları ve açlıktan bitkin düşmüş yüzler, bayram neşesinden eser bırakmıyor.
Gazze'de Yaşanan İnsanlık Dramı
“Gazze Kasabı” lakaplı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve yönetiminin kişisel çıkarları uğruna başlattığı işgal, 7 Ekim 2023'ten beri aralıksız devam ediyor. Bu süreçte 54 bin 510 kişi hayatını kaybetti, 124 bin 901 kişi yaralandı ve 2,3 milyon Filistinli yerinden edildi. Ne yazık ki, bu kayıpların arasında 16 binden fazla çocuk da bulunuyor. İslam alemi Kurban Bayramı'nı coşkuyla karşılarken, Gazzeli anneler, babalar ve çocuklar, bir sonraki saldırının kurbanı olmamak için dua ediyor.
İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik acımasız saldırıları, 19 Ocak 2024'te varılan geçici ateşkesin bozulmasıyla daha da arttı. "Cehennemin kapılarını açacağız" diyerek ateşkesi bozan İsrail, 18 Mart'tan itibaren yeniden başlattığı saldırılarda 4 bin 240 Filistinlinin ölümüne, 12 bin 860 kişinin ise yaralanmasına neden oldu. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA),Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda 50 bin çocuğun öldüğünü veya yaralandığını açıkladı. Mayıs 2025 raporlarına göre, 846 çocuk en az bir uzvunu kaybetti ve sakat kaldı. Bunlardan 200’ü ise omurilik hasarı nedeniyle tamamen felç geçirdi.
Sağlık Sistemi Çöktü, Açlık Kol Geziyor
İsrail, Gazze'deki sağlık sistemini hedef alarak soykırım planının bir diğer ayağını oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Gazze’deki hastanelerin ve sağlık tesislerinin yüzde 94’ü İsrail saldırılarında hasar gördü ve büyük oranda kullanılamaz hale geldi. Ekim 2023’ten beri işgalci güç, Gazze’deki hastanelere 697 saldırı gerçekleştirdi ve sağlık sistemini adeta felç etti. Kıyı şeridininin kuzeyindeki son hastane olan El-Avda Hastanesi geçtiğimiz hafta maruz kaldığı 28 farklı saldırı ile faaliyetlerini durdurdu. 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail saldırıları sonucu 1400’den fazla doktor ve sağlık çalışanı hayatını kaybederken, 421 sağlık çalışanı ise işgalcinin zindanlarında işkence görüyor.
Birleşmiş Milletler, 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze’yi dünyanın en aç bölgesi ilan etti ve kıyı şeridinde tam kıtlık yaşandığını duyurdu. Yaklaşık 500 bin kişi, akut gıda yetersizliği nedeniyle ölümle burun buruna geldi. Mayıs ayı sonunda yayınlanan DSÖ raporlarına göre 70 bin çocuk yetersiz beselenme nedeniyle can çekişirken, 500 çocuğunun akut yetersiz beslenme tedavisine yetecek malzeme bulunduğu belirtildi. Gazze’deki Hamas'a bağlı hükümetin Enformasyon Ofisi tarafından açıklanan verilere göre 246’si çocuk, 31’i yeni doğan en az 468 kişi, açlık ve susuzluğun etkileri yüzünden öldü.
2 milyondan fazla Filistinlinin canına kasteden İsrail, suyu da silah olarak kullanıyor. Ekim 2023 sonrası başlayan saldırılarda Gazze’deki su kuyularının yüzde 75’i tahrip edildi. Kalan birkaç su kuyusu da yakıt olmadığı için oldukça kısıtlı bir şekilde kullanılabiliyor. Kişi başı günlük 100 litre suya ihtiyaç duyulan Gazze’de, günlük kullanım miktarı 2 ila 3 litreye kadar düştü.
Umutsuz Bekleyiş
Gazze'de yaşanan bu insanlık dramı, uluslararası toplumun sessizliği eşliğinde devam ediyor. Filistinliler, Kurban Bayramı'nı sevinçle karşılamak yerine, hayatta kalma mücadelesi veriyor. Açlık, susuzluk, hastalık ve sürekli saldırı tehdidi altında, bir sonraki güne ulaşabilmek için dua ediyorlar. Dünya, Gazze'de yaşanan bu soykırıma daha ne kadar sessiz kalacak?