
Gazze'de İnsanlık Dramı: BM'den Yardım Çığlığı!
Birleşmiş Milletler (BM),Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekerek, bölgeye ulaşan yardım miktarının yetersizliğine vurgu yaptı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Gazze'deki durumun vahametini gözler önüne serdi ve uluslararası topluma acil yardım çağrısında bulundu.
Gazze'ye Ulaşan Yardım Yetersiz
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında Gazze'deki durumu değerlendirdi. Laerke, Gazze'deki faaliyetlerinin devam ettiğini ve bölgede çalışanlarının bulunduğunu belirterek, abluka nedeniyle çok yetersiz miktarda yardımın girmesine izin verildiğini kaydetti. İsrail otoritesi tarafından tahsis edilen güvenli olmayan rotalar nedeniyle içeri giren yardımlara her zaman ulaşamadıklarını aktaran Laerke, "Şu anda Gazze'ye giren yardımın çok yetersiz miktarda olduğundan bahsediyoruz. Bu yüzden daha fazla geçişin açılmasına ihtiyacımız var. Her türlü yardıma ihtiyacımız var, İsrail tarafının seçmece olarak alıp içeri almamıza izin verdiği yardımlara değil" dedi.
UNRWA'ya Yönelik İddialar ve Engellemeler
UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma ise UNRWA'ya yönelik iddialar nedeniyle özellikle işgal altındaki Filistin topraklarında çalışan personelin hayatının riske girdiğini vurgulayarak, Ajans’ın iddialara ilişkin İsrail hükümetinden kanıt istediğini fakat Tel Aviv'in öne sürülenleri destekleyecek yeterli kanıt paylaşmadığı ifade etti. Touma, "UNRWA'ya gelince, İsrail'in kuşatmasının başladığı 2 Mart'tan bu yana hiçbir malzemenin Gazze'ye girmediğini teyit edebilirim" diye konuştu. Touma, gıda dışında Gazze'ye girmek için onay bekleyen ve yakında son kullanma tarihleri gelecek ilaçları taşıyan 3 binden fazla tırın da bulunduğunu bildirdi.
Uluslararası Topluma Çağrı
BM'nin bu açıklamaları, Gazze'deki insani durumun ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Bölgedeki insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk alması ve Gazze'ye yönelik yardımların artırılması gerekiyor. Aksi takdirde, Gazze'de yaşanan insani dramın daha da derinleşmesi kaçınılmaz olacaktır.