
Kene Alarmı! Yaz Geldi, Tehlike Büyüyor: KKKA Virüsü Nedir?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, doğada daha fazla vakit geçirmeye başladık. Ancak bu durum, bazı sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlilerinden biri ise kene ısırıkları ve taşıdıkları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü. Uzmanlar, kene ısırıklarının belirtisiz başlayabileceğine ve hızla ağırlaşabileceğine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulunuyor.
KKKA Virüsü Nedir ve Neden Tehlikelidir?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Samra Heydarova, KKKA virüsünün Bunyavirales takımında yer aldığını belirtiyor. Virüs, keneler aracılığıyla insanlara bulaşıyor ve ciddi kanamalara yol açarak tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor. Dr. Heydarova, Türkiye'de hastalığın özellikle İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaklaşık 30 ili kapsayan coğrafi alanda yaygın olduğunu vurguluyor.
Türkiye'de KKKA vakaları özellikle Nisan ve Ekim ayları arasında artış gösteriyor. Bu dönemde, kenelerin aktif olduğu bölgelerde bulunurken daha dikkatli olmak büyük önem taşıyor.
Kene Isırıklarından Korunma Yolları
Kene ısırıklarından korunmak için alınabilecek önlemler şunlardır:
- Doğada uzun kollu giysiler ve pantolon tercih edin.
- Kenelerin kolayca tırmanmasını engellemek için pantolon paçalarını çoraplarınızın içine sokun.
- Açık renkli giysiler tercih ederek keneleri daha kolay fark edin.
- Kene kovucu spreyler kullanın.
- Doğadan döndükten sonra vücudunuzu ve giysilerinizi kene kontrolünden geçirin.
Kene Isırığı Durumunda Ne Yapılmalı?
Eğer vücudunuzda bir kene tespit ederseniz, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir. Kene, doğru yöntemlerle çıkarılmalı ve çıkarılan kene saklanarak laboratuvar incelemesi için gönderilmelidir. Kene ısırığı sonrasında ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa derhal doktora başvurulmalıdır.
Yaz aylarında doğayla iç içe vakit geçirirken kene ısırığı riskine karşı dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak, sağlığımızı korumak adına büyük önem taşıyor. Unutmayın, erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır.