Üniversite Öğrencilerine Soruşturma Şoku! Neler Oluyor?
Gündem

Üniversite Öğrencilerine Soruşturma Şoku! Neler Oluyor?


30 April 20255 dk okuma8 görüntülenmeSon güncelleme: 10 July 2025

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik soruşturmayı protesto eden üniversite öğrencileri hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Kocaeli Üniversitesi öğrencileri de bu soruşturmalardan nasibini aldı. Peki, bu soruşturmaların ardında ne yatıyor? Öğrenciler nelerle suçlanıyor? İşte tüm detaylar...

Öğrencilere Neden Soruşturma Açıldı?

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, 20 Mart'ta İBB'ye yönelik operasyonu protesto etmek ve özerk, bilimsel, demokratik ve anadilinde eğitim taleplerini dile getirmek için eylem yaptı. Eylemler sırasında çekilen görüntüler polis tarafından üniversite yönetimine gönderildi. Üniversite yönetimi de bu görüntüler doğrultusunda 32 öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı. Öğrencilerin 5 Mayıs'ta savunma yapmaları bekleniyor.

Öğrenciler, bu durumun açıkça fişlenme olduğunu düşünüyor. Öğrencilerden Abbas Vural, süreci şu sözlerle anlatıyor:

“18 Mart’tan bu yana Kocaeli Emniyeti’nin, diğer illerden farklı olarak, mücadeleyi örgütleyen ve ön saflarda yer alan öğrenciler ile hak savunucularına yönelik sistemli bir yıldırma politikası uyguladığını görüyoruz. İlk olarak öğrencilerin aileleri arandı... Buradan sonuç alamadılar ve bu sefer KYK yurtlarında kalan ve mart eylemlilikleri sürecinde gözaltına alınan öğrencilere yurt müdürlükleri disiplin soruşturması açtı. Şimdi de yine aynı eylemlerde gözaltına alınan 32 öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Gerekçe, emniyetten gelen yazı. Yani emniyet, gözaltına alınanlar arasında kimlerin üniversite öğrencisi olup olmadığını tek tek araştırmış ve isimlerimizi üniversiteye bildirmiş. Açıkça öğrencileri fişlemek bu ve elbette bir suç.”

Öğrenciler Ne Yapacak?

Öğrenciler, soruşturmaların kendileri açısından hiçbir hükmü olmadığını belirtiyor. Abbas Vural, "Benim açımdan ve arkadaşlarım açısından bu tür soruşturmaların hiçbir hükmü yok. Bunu da açıkça söyleyebilirim. 5 Mayıs’ta hepimizi ifadeye çağırdılar. O gün orada olup haklarımızı savunacağız" diyor.

Öğrenciler, üniversite yönetiminin bu soruşturmalarla iktidar adına siyasi faaliyet yürüttüğünü ve bunun da bağımsız ve özerk bir üniversite taleplerine karşı olduğunu savunuyor. Ayrıca, soruşturmaların hukuki açıdan da usulsüz olduğunu iddia ediyorlar.

Soruşturmaların Sonucu Ne Olacak?

Üniversite öğrencilerinin maruz kaldığı bu soruşturmalar, Türkiye'deki öğrenci hareketleri ve ifade özgürlüğü açısından önemli bir tartışma konusu oluşturuyor. Soruşturmaların sonucunda öğrencilere ne gibi cezalar verileceği, öğrenci hareketlerinin geleceği ve üniversitelerin özerkliği gibi konular merakla bekleniyor. Bu durumun, diğer üniversitelerdeki öğrenci eylemlerini nasıl etkileyeceği de önemli bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.