Ankara'da Ormanlara Giriş Yasağı! İşte Detaylar
Son Dakika

Ankara'da Ormanlara Giriş Yasağı! İşte Detaylar


26 May 20255 dk okuma11 görüntülenmeSon güncelleme: 02 July 2025

Ankara Valiliği, artan orman yangını riskine karşı önemli bir karar alarak 10 Haziran ile 30 Eylül tarihleri arasında milli parklar, mesire alanları ve tabiat parkları haricindeki ormanlara girişi yasakladı. Bu karar, özellikle yaz aylarında artan insan ve araç yoğunluğunun orman yangınlarına davetiye çıkarması nedeniyle alındı.

Ankara'da Ormanlara Giriş Neden Yasaklandı?

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada, orman ve mesire alanlarındaki yoğunluğun yanı sıra ülke genelinde orman yangınları açısından yüksek risk taşıyan meteorolojik şartların etkili olduğu belirtildi. Yangınların başlıca nedenleri arasında anız yakma, tarla çalışmaları, bağ-bahçe temizliği, çöplerin yakılması, enerji nakil hattı arızaları, piknik ateşleri, yıldırım düşmeleri, kasıt, ihmal veya dikkatsizlik gösterildi. Bu faktörlerin önüne geçmek amacıyla söz konusu yasak kararı alındı.

Valilik, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında bir dizi önlem de açıkladı. Bu önlemler şunları içeriyor:

  • Milli park, mesire alanları ve tabiat parkları haricindeki ormanlara girişler 10 Haziran ile 30 Eylül arasında yasaklandı.
  • Ankara il sınırları içerisindeki tüm ormanlık sahalara, Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce görevlendirilenler ve yetkili kamu görevlileri haricinde giriş yasak.
  • Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecek.
  • Mesire alanları, tabiat parkları ve milli parklarda belirlenen ocak, mangal, barbekü yerlerinde saat 09.00-20.00 arasında giriş çıkışlar serbest olup, bu sahalarda belirlenen saatler dışında her türlü giriş çıkış ve ateşli piknik ile kamp yapılmasına izin verilmeyecek.
  • Ormancılık faaliyetlerinin gereği olarak üretim çalışmalarının devamı, fidan dikme bakım ve onarım gibi orman idaresinden ihale veya tahsisli sözleşmelerle iş almış kişiler ile bu çalışmaları denetleyen ve kontrol eden orman idaresi personelinin haricindeki vatandaşların ormanlara giriş ve çıkışları yasaklandı.
  • Orman Kanunu'nun 31 ve 32'nci maddesi kapsamında olan seyrek yerleşim yerleri / mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan seyrek yerleşim yerleri / mahalleler dahil olmak üzere anız, bağ bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması ve havai fişek atılması yasak.

Yangın Riskine Karşı Alınacak Diğer Tedbirler

Ankara Valiliği, orman yangınlarına karşı alınacak diğer tedbirleri de detaylı bir şekilde açıkladı. Buna göre:

  • Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacak.
  • Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (ENERJİSA ve TEİAŞ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacak.
  • Tüm belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracak.
  • Demir yolu kenarları, piknik alanları, turistik alanlar, meskun mahaller, her türlü tesis ve ziraat arazileri gibi özel yangın tehlikesi oluşturan alanların etrafında emniyet yolu ile şerit açılması sağlanacak.
  • Muhtemel orman yangınından etkilenebilecek özel tedbirler alınması gereken yerleşim yerleri, kritik yapı, fabrika, depo ve benzeri alanlar belirlenecek, riskli alanlarda bulunanların ilgili ve yetkilisine kendi tedbirlerini almaları konusunda gerekli bilgilendirme ve uyarılar yapılacak.
  • Mahalle muhtarlıkları, ormanların yangınlara karşı muhafazasında gerekli tedbirlerin alınması ve vatandaşların uyarılması konusunda dikkatli ve duyarlı olacak.
  • Gerekli hallerde ilçe kaymakamlarının emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak her türlü araç ve gereçle Orman Bölge Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yangına karşı en etkili şekilde müdahale edilmesi sağlanacak.

Ankara Valiliği'nin aldığı bu kararlar ve önlemler, orman yangınlarının önlenmesi ve doğal güzelliklerin korunması açısından büyük önem taşıyor. Vatandaşların bu süreçte duyarlı davranması ve yetkililerin uyarılarına dikkat etmesi, olası felaketlerin önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. Unutmayalım ki, ormanlarımızın korunması hepimizin sorumluluğundadır.